Bio, ecologic, natural
Folosim adesea termeni precum organic, bio, ecologic sau natural. Dar, care este diferenta intre bio/organic, ecologic/eco, natural sau biodinamic?
BIOLOGIC SAU ORGANIC
Biologic sau organic au aceeasi semnificatie. Termenul “organic” este utilizat mai mult in SUA, iar “biologic” in Europa. Inseamna produse realizate numai din ingrediente naturale, provenite din plante cultivate in zone nepoluate, fara a se folosi fertilizatori articificiali, pesticide, hormoni de crestere si fara a fi supuse modificarilor genetice. Aceste produse nu contin compusi chimici, ingrediente sintetice sau de origine animala, nu contin conservanti, coloranti, parfumuri sau arome artificiale, radiatii, nu intra in contact cu alte materii prime non-organice, sunt transportate in conditii speciale pana la procesator. Obtinerea produselor organice se face fara a altera in niciun fel natura. Semintele sunt nemodificate genetic, culturile se fac pe terenuri pe care nu s-au folosit de cel putin trei ani ingrasaminte chimice. Pot fi foloste plante salbatice crescute natural in natura, fara interventia omului. Cultivarea unor astfel de plante se face rational, fara a afecta ecosistemul respectiv.
In cazul produselor organice, atat ingredientele cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare (ex. Natrue, Soil Assotiation, Demeter etc.). Certificarea presupune inspectarea terenurilor si fabricilor si testari periodice ale solului si apei pentru a determina agricultorii si producatorii sa respecte standardele fixate.
ECOLOGIC
Spre deosebire de bio, ecologic implica utilizarea unor ingrediente provenite dintr-un mediu nepoluant, atat din agricultura naturala cat si din agricultura biologica. Cand folosim termenul “ecologic” ar trebui sa stim la ce se refera acesta pe eticheta unui produs: la ingrediente, la productie, la ambalaje, etc. Ecologic inseamna ca un produs respecta reglementarile de mediu, in principiu referindu-se la faptul ca nu este poluat solul, fiind eticheta unei agriculturi naturale. De asemenea, ecologic interzice ferm testarea produselor sau ingredientelor pe animale, indiferent de etapa de productie.
Asadar, un produs bio este intotdeauna si ecologic, insa ecologic nu inseamna neaparat bio.
Exista insa si conceptul de agricultura ecologica care este asociat cu agricultura organica iar in unele tari acesti termeni sunt sinonimi (Romania, Franta). ”Agricultura ecologica”, termen protejat si atribuit de U.E. Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ”agricultura organica” sau “agricultura biologica” utilizati in alte state membre.
Produsele ecologice sunt si ele certificate de catre organisme de certificare autorizate.
BIODINAMIC
Termenul referitor la agricultura biodinamica a fost dezvoltat de Rudolf Steiner pe baza filosofiei antroposofice. Agricultura biodimanica foloseste metode naturale prin care sunt potentate atat calitatile solului cat si ale plantelor, prin aplicarea de tratamente biodinamice cu biopreparate vegetale. Astfel, se folosesc diferite substante naturale pentru a stimula activitatea radacinilor si incuraja cresterea microorganismelor din sol sau pentru a stabiliza azotul din compost si stimula cresterea plantelor.
In afara de faptul ca se evita utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor chimice, la planificarea lucrarilor se tine cont de ritmurile cosmice si de calendarul insamantarilor, in functie de pozitia lunii.
Culturile biodinamice sunt si ele certificate de catre organisme autorizate de certificare (ex. Demeter).
NATURAL CERTIFICAT
Cuvantul natural ne duce cu gandul la ceva creat de natura, neartificial. Insa, nu orice este natural este sanatos pentru organism sau poate fi folosit (exemple sunt multe: petrol, mercur, plumb etc.).
Uneori cuvantul natural induce in eroare, el putand fi folosit de catre orice producator. Daca un produs contine substante chimice sintetice (conservanti, coloranti etc.) sau plantele au fost tratate chimic (fertilizatori, hormoni, pesticide), acesta nu mai poate fi numit natural.
Un produs cu adevarat natural contine numai ingrediente naturale, controlate si certificate de catre organisme de certificare (ex. BDIH, Ecocert, Eco-control, etc.). Aceste ingrediente provin din culturi naturale, netratate chimic. Certificarea se face pentru fiecare produs in parte. Reglementarile BDIH constitue baza pentru cosmeticele cu adevarat naturale.